Kleurverschil

Over kleur is veel te vertellen,

maar voor u als klant is kleur een vaststaand gegeven. Als u drukwerk bestelt moet dat er uit zien, zoals de preview op de pc en ook hetzelfde als de vorige keer dat u drukwerk bestelde. Als ontwerper is dat verreweg het belangrijkste om in de gaten te houden, maar ook het lastigste om te garanderen.
Kleurverschil tussen beeldscherm en drukwerk.
Voor het weergeven van kleur worden twee systemen gebruikt: het RGB– en het CMYK-model.

RGB staat voor de primaire kleuren rood, groen en blauw. Het RGB-model wordt gebruikt bij het mengen van licht, voor bronnen die zelf licht produceren. Denk aan uw pc en het scherm van uw telefoon. Bij lichtmenging geldt: hoe meer kleuren, hoe meer licht. Bij het mengen van rood, geel, en blauw licht is het midden van het beeld het meest helder en wit.

CMYK wordt gebruikt voor objecten die het licht alleen weerkaatsen. Papier bijvoorbeeld. De afkorting CMYK staat voor cyaan, magenta, geel (yellow) en zwart (key). Door deze vier kleuren in verschillende verhoudingen te mengen, kunnen we alle kleuren in het CMYK-spectrum afdrukken, net als uw eigen printer. Bij verfmenging geldt: hoe meer kleuren, hoe minder licht. Het midden van het beeld is daarom het meest donker en bijna zwart. Doordat je bij het mengen van inkt in de kleuren cyaan, magenta en yellow geen echt zwart kunt krijgen, is er aan CMYK-model zwarte inkt (key) toegevoegd.

Door bovenstaande is het bijna niet mogelijk om de kleuren op uw beeldscherm exact gelijk te krijgen aan uw drukwerk.

Kleurverschil binnen uw range zakelijk drukwerk.
Het kan zijn dat uw drukwerk door verschillende producenten wordt geleverd, misschien is soms de ene drukker goedkoper dan de ander.

Zelfs binnen dezelfde drukkerij kan er kleurverschil ontstaan. Oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • kleine aantallen worden digitaal gedrukt, grote aantallen met offset machines
  • verschillende papiersoorten, dikte, glad oppervlak, gebleekt papier, soortelijk gewicht van papier, coated en uncoated papier
  • het werkklimaat binnen de drukkerij, vochtigheidsgraad en temperatuur zijn van invloed op de inktopname van het papier
  • de kwaliteitsnorm die de drukkerij nastreeft.

MaatpakDesign probeert die kleurverschillen zo minimaal te houden, door afstemming met de drukker, kennis van papiereigenschappen op de inkten, aanpassing van de drukwerkbestanden voor de toepassing. U begrijpt dat krantenpapier, vlaggendoek en trespa-panelen totaal andere eigenschappen hebben. Voor u is het belangrijk dat de kleur overeenkomt met uw wens. Dat is bij CMYK (full color) druk niet te garanderen, maar wordt zo maximaal mogelijk benaderd.

Neem bij vragen gerust contact op: